Denne artikel indeholder reklamelinks.
Få hjælp og vejledning til at vælge den rigtige gamer computerskærm til dit behov.
Hvorfor er det vigtigt med en god computerskærm?
Det er vigtigt at have en god computerskærm, der passer sammen med ens computer. Hvis du har en rigtig god computer med høj ydeevne, der kan trække selv de mest krævende spil, vil det være oplagt at investere i en rigtig god gamer skærm. Ellers udbytter du ikke det fulde potentiale af dit grafikkort.
Omvendt er det også, at hvis du har en mindre god computer, giver det ikke mening at investere for mange penge i en skærm, hvor du ikke kan udnytte skærmens potentiale.
I dag findes der mange computerskærme i alle forskellige prisklasser. Gode skærme kan ofte købes fra omkring 1.000 kr. og op til over 4.000 kr. Vi hjælper dig med at vælge den rigtige gamer skærm ud fra din computers specifikationer og dine behov.
Udvalgte computerskærme til gaming









Det skal du kigge efter, når du vælger en skærm
Der er flere faktorer, der spiller ind, når man skal vælge den rigtige gamer skærm. Men frygt ej – det er faktisk ikke så svært igen. For at gøre det så kort og simpelt som muligt, går vi kun ned i de vigtigste elementer.
Opdateringsfrekvens
En computerskærm kører i forskellige opdateringsfrekvenser, som også kaldes Hz. Tilbage i 90’erne og start 00’erne, var CRT-skærme de mest almindelige. Disse skærme kørte med mindst 75 Hz på maksimum skærmopløsning og kunne gå helt op til 200 Hz på mindre opløsninger. Derfor så man typisk eksempelvis Counter-Strike spillere skrue opløsningen væsentlig ned for at opnå denne højere opdateringsfrekvens. Hvorfor, spørger du måske? Jo højere opdateringsfrekvens, man kører med, jo mere “flydende” føles spillet – og det gør en verden til forskel inden for gaming.
Går vi frem til tiden, hvor de første fladskærme kom på markedet, kørte disse ofte med omkring 60 Hz. Derfor var det en kæmpe sensation inden for gaming, da de første 144 Hz fladskærme kom på markedet. I dag fås 144 Hz skærme nærmest overalt og under mange forskellige brands – samt der findes også 240 Hz, 360 Hz osv.
Det oplagte valg ville selvfølgelig være at gå med den højeste opdateringsfrekvens. Men det er desværre ikke altid tilfældet. Lad os antage at du gerne vil købe en 240 Hz skærm – så betyder det også, at du skal have en computer, der er god nok, til at kunne udnytte denne skærms fulde potentiale. En god tommerfingerregel er, at din computer skal kunne køre de tilsvarende Hz stabilt i billed-per-sekund (også kendt som fps eller “frames per second”).
Spiller du f.eks. Counter-Strike, skal din computer kunne trække mindst 240 fps stabilt uden nogen fald. Det er ikke en selvfølge, at du kører 240 fps stabilt i alle spil, hvis du gør det i Counter-Strike. Alle spil er forskellige – nogle er mere krævende end andre. Så du kan sagtens køre med kun 150 fps i Battlefield – og så vil en 240 Hz skærm være overflødig til netop dette spil.
Men dette skal selvfølgelig ikke begrænse dig i at købe netop en 240 Hz gamer skærm, hvis dit primære formål med gaming er netop Counter-Strike, hvor du kan trække det uden problemer.
Responstid
Et andet element inden for computerskærme er det såkaldte responstid. Responstid er der ikke mange ben i – det er blot hvor mange millisekunders forsinkelse der er i skærmen. Jo lavere, jo bedre.
Derfor kommer mange moderne gamer skærme med en responstid så lav som 1-2 ms.
Paneltyper
En computerskærm kommer med en bestemt paneltype. Der er forskellige typer paneler, og du bør naturligvis vælge den, som er bedst til gaming. Bruger du computeren til andre ting end gaming, som eksempelvis foto- eller videoredigering, kan dette selvfølgelig påvirke dit valg af skærm.
Vi vil her gå igennem de tre forskellige paneltyper.
TN – Twisted Nematic
TN må anses som værende den mest populære paneltype inden for gaming igennem årenes løb. Skærme blev masseproduceret med denne paneltype, fordi det var det billigste. TN paneler indeholder den laveste responstid, hvilket gør den ideel til gaming.Vigtigt at bemærke er dog, at TN paneler selvfølgelig også har sine mindre gode egenskaber. Farverne står ikke knivskarpe, og billedet er ikke skarpt, hvis du ser på skærmen fra bestemte vinkler eller på længere afstand.Arbejder du med foto- eller videoredigering, skal du måske overveje en skærm med IPS paneltypen.
IPS – In-Plane Switching
IPS er TN panelerne overlegne ift. vinkler, som du ser skærmen på, billedkvalitet og farver. Dette gør dem til det oplagte valg til foto- og videoredigering.Førhen var IPS computerskærme væsentlig dyrere end skærme med TN paneler. Dette kan stadigvæk tildels være sandt, men man er oftere begyndt at se computerskærme med IPS paneler i den billigere ende nu og med høje opdateringsfrekvenser, som gør dem egnede til gaming.I dag er IPS paneler både bedre i opdateringsfrekvens og responstid, men priserne er stadigvæk lidt højere end de billige TN panelskærme.
VA – Vertical Alignment
VA panelerne er designet til at være en mellemting mellem TN og IPS paneler. De har bedre farver end TN paneler samt bedre opdateringsfrekvens og responstid end IPS paneler.VA paneler har typisk bedre visningsvinkler, mørke toner og højere kontrastforhold end både TN og IPS paneler. En hurtig sammenligning vil være, at IPS paneler har en kontrastforhold på 1000:1, hvor VA paneler har 3000:1.
Så hvilken paneltype skal du gå med?
Hvis dit primære formål udelukkende består af gaming, vil en skærm med TN panel være det oplagte valg, da de typisk også er lidt billigere.
Laver du derimod også kreativt arbejde i form af grafik, foto eller video, kan du kigge på en skærm med IPS panel.
Hvad er forskellen mellem en gamer skærm og en almindelig skærm?
Der er stor forskel på en almindelig computerskærm og en såkaldt gamer skærm. Gamer skærme er optimeret til… ja, gaming!
Traditionelle skærmes primære formål ligger eksempelvis i, at de er bedre egnet til arbejdsformål. Her er egenskaber som opdateringsfrekvens og responstid ikke så vigtige, som når man gamer.
Gamer skærme er overlegne på disse faktorer og er derfor det oplagte valg, når du skal købe en computerskærm.